Barion Pixel

Szórt sugárzás a katéteres laborban

A szívkatéteres laborban végzett katéterterápiás eljárások során a röntgensugárzás a beteg testéről eltérül, és a labor minden területére szóródik. Ez a szórt sugárzás nemcsak bőrkárosodással és szemsérüléssel jár, hanem a kis dózisú sugárzás is bizonyítottan növeli a keringő limfociták számát és a kromoszóma-rendellenességeket, növelve ezzel a rák kockázatát.

Ezt egy általánosan felismert és széles körben dokumentált jelenség, amely a sugárvédelmi technikák és eszközök bevezetéséhez vezetett a beteg közelében dolgozó valamennyi egészségügyi dolgozó számára. Bár a személyzet többsége rutinszerűen visel röntgensugárzás elleni védőruházatot, bizonyíték van arra, hogy a sugárzással összefüggő betegségek előfordulása a katéteres laboratóriumban hosszú ideje dolgozó személyzet körében statisztikailag magasabb, mint a nem katéteres laboratóriumban dolgozók körében. E tendencia csökkentése érdekében az egyik javasolt megoldás az, hogy minden egyes beteg fölé rutinszerűen sugárvédő pajzsot helyeznek, ami drasztikusan csökkenti a szórt sugárzás mennyiségét a laboratóriumban.

A szórt sugárzás intenzitása
A védőeszközök használata ellenére egy, az American Heart Association folyóiratában közzétett kutatás azt mutatja, hogy a kezelőorvosok és a beteghez közeli pozícióban dolgozó személyzet olyan sugárzásnak vannak kitéve, amely pályájuk során összesen több mint 2500 mellkas röntgenvizsgálat sugárdózisának felel meg. Más kutatások azt mutatják, hogy a kardiológusok nyakát és fejét évente 2-3 rems sugárzási dózis éri. A fej bal oldala több sugárzást kap, mint a jobb, ami az eljárások során jellemző pozíció következménye.

Egészségügyi kockázatok
Bár a szórt sugárzás szintje általában alacsony, statisztikai adatok szerint a beavatkozó kardiológusoknál a rákos megbetegedések előfordulási gyakorisága majdnem háromszorosa a röntgensugárzásnak nem kitett egészségügyi dolgozókhoz képest. Ez a nézet az olaszországi Pisában található CNR Institute of Clinical Physiology által végzett munkán alapul – 466 katéteres laboratóriumban dolgozó egészségügyi dolgozó megkérdezésével. Továbbá, a több mint 16 éves katéteres laboratóriumi tapasztalattal rendelkező egészségügyi személyzet körében nyolcszor nagyobb volt a rákos megbetegedések valószínűsége, mint a rövidebb ideje azonos munkakörben dolgozók körében. A bőrelváltozások, az ortopédiai problémák és a szürkehályog előfordulása is magasabb volt.

Hagyományos védőintézkedések
A katéteres laboratóriumi személyzet sugárterheléstől való védelmének standard módszerei olyan technikákat foglalnak magukban, mint a személyzet lehető legtávolabb tartása a sugárzás forrásától, valamint olyan felszerelések használata, mint az ólom- vagy kompozit pajzsok, amelyeket egyes esetekben hordozható sugárvédelmi pajzsok egészítenek ki. Bár ezek az intézkedések hatékonyak, a kardiológusok számára szinte lehetetlen elég távol állni a betegtől, kivéve, ha távoli robotizált módszereket alkalmaznak.

Scatter Armor sugárvédelem
A szórt sugárzás azért keletkezik, mert a célzott sugárzás tárgyakba, például a beteg testébe ütközve eltérül, így károsabb másodlagos sugárzást keltve. Az egészségügyi személyzet e veszélyes szórt sugárzásnak való kitettségének csökkentésére az egyik módszer a NextGenMed Hungary Kft. által forgalmazott Scatter Armor pajzsok alkalmazása. Ezeket a pajzsokat a beteg testére helyezik, és úgy helyezik el, hogy a katéteres laboratóriumi eljárások során blokkolják a szórt sugárzást.

Bár az ólom évek óta szabványos az iparágban, az ólomalapú árnyékolás súlya miatt több szempontból sem praktikus, így más alternatívákat is vizsgáltak az utóbbi évtizedben. A KIARMOR kétrétegű ötvözet tökéletes megoldás erre a kérdésre. A KIARMOR bizmut és antimon (ón) elemekből készül, amelyeket egyetlen kétrétegű anyagban egyesítenek. Ez az innovatív technológia nemcsak könnyebb alternatívát kínál, hanem hatékonyabb is, mint az egyenértékű ólomalapú pajzsok.

A KIARMOR ólommentes, tulajdonságai pedig megfelelnek a sugárvédelemre vonatkozó mindhárom nemzetközi szabvány (ASTM F2547-18, IEC 61331-1:2014 és DIN 68571-1) követelményeinek. Ezen túlmenően minden egyes Scatter Armor pajzs magját a KIARMOR alkotja, így az eddig használt sugárvédelmi eszközök mellett ezek a pajzsok jelentik a leghatékonyabb megoldást a katéteres laboratóriumban a szórt sugárzásnak való kitettség további csökkentésére.

Forrás: www.infabcorp.com

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.