Barion Pixel

Ólommentes védelem röngten sugárzás ellen

Az IAEA állásfoglalása szerint: “A páciensből származó szórt sugárzás képezi a személyzet fő sugárforrását.”  

A röntgensugárzás mellett dolgozó egészségügyi személyzet naponta komoly veszélynek van  kitéve.

A Scatter Armor védőpajzsok előnyei egészségvédelmi szempontból kiemelkedőek.  A védőpajzsot a páciens teste fölé helyezve egy  szórt sugárzásmentes zónát hozunk létre,  jelentősen csökkentve az orvos és az egészségügyi  személyzet káros sugárterhelését. 

A KIARMOR technológiával készült védőeszközök ólom- és latexmentesek. A maganyagot két különálló réteg ötvözete alkotja,  melyek bizmut- és ónvegyületek felhasználásával  készültek, így az egyesével sterilen csomagolt,  egyszer használatos pajzsok nem minősülnek  veszélyes hulladéknak.

A CE jelöléssel rendelkező, EU által bevizsgált, és a legmagasabb szintű tanúsítóeljárások követelményeinek (DIN, EIC és ATSM standard) is megfelelő védőpajzsok a rugalmas és öntapadó kialakításuk miatt könnyen felhelyezhetőek és újrapozícionálhatóak használat közben, a röntgensugárzással járó legtöbb invazív beavatkozás során. A külső textilbevonatuk ezen felül kivételesen jó nedvszívó képességet biztosít

A tradícionálisan használt ólombélésű védőruházat, ólomfüggönyök, kollimátorok és ólompajzsok kiegészítőjeként a Scatter Armor védőpajzs hozzájárul a beavatkozást végző személyzet egészségének védelméhez. Alkalmazásukkal a mindennaposan használt ólomkötények által nem védett testrészeket, a kezeket, a karokat és a fejet érő sugárzás akár 96%-kal csökkenthető. Ezzel a röntgensugárzás káros hatásai minimalizálhatók. Felhasználásuk a legtöbb intervenciós radiológiai, kardiológiai, neurológiai és érsebészeti beavatkozás mellett egyes idegsebészeti beavatkozásoknál is javasolt.

Az eldobható (nem veszélyes hulladék) Scatter Armor pajzsok sugárgyengítési képessége közel 99%-os az ASTM (American Society for Testing and Materials) tesztjei alapján, és összességében jobban teljesítenek a többrétegű versenytársaknál:

A nemzetközi tesztadatok alapján elmondható, hogy a személyzetet érő röntgensugárzást a textilpajzsok használata összességében felére csökkenti:
•Az intervenciós mellkasának éves dózisa 13,4 mSv-ről 5,8 mSv-re csökken (55%).
•Az intervenciós kezét érő éves dózis 37,6 mSv-ről 18,9 mSv-re csökken (49%).
•Az asszisztens mellkasát érő éves dózis 3,4 mSv-ről 1,7 mSv-re csökken (48%).
•Mivel feltételezhető, hogy a mellkason az ólomkötény előtt mért dózis reprezentatív a szemlencsén mért dózisra, a beavatkozó szemlencse dózisa 13,4 mSv-ről 5,8 mSv-re csökken, ami 55%-os dóziscsökkenésnek felel meg.

Amennyiben Ön is szeretné kollégái röntgensugárzásnak való kitettségét radikálisan csökkenteni és ennek következményeit enyhíteni, látogasson el a www.nextgenmed.hu/scatter-armor oldalra és tudjon meg többet a Scatter Armor pajzsok működéséről, használatáról és előnyeiről.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük