Barion Pixel

Holter EKG vizsgálatok diagnosztikus érzékenysége

A Nemzetközi Holter és Noninvazív Elektrokardiológiai Társaság (ISHNE-HRS) szakértői konszenzus nyilatkozata alapján a hagyományos 24 órás Holter EKG vizsgálatok diagnosztikus érzékenysége jelentősen elmarad a több napos (kiterjesztett) Holter vizsgálatoktól szívdobogás-érzés (palpitatio) esetében.

Eszméletvesztést és ismeretlen eredetű szélütést (cryptogen stroke) követően a 24 órás Holter vizsgálatok végzése alapvetően nem javasolt, ellenben a hosszabb távú (3-7 napos vagy akár hosszabb idejű) vizsgálatokkal.

Palpitatio esetén a 24 órás, hagyományos Holter-vizsgálathoz viszonyítva a kiterjesztett vizsgálatok diagnosztikus érzékenysége jellemzően 4-5-szörös (10-15% helyett 50-70%).

A Holter EKG vizsgálatok leggyakoribb indikációja a palpitatio, és ez az egyik fő oka annak, amiért a Holter EKG-t eredetileg kifejlesztették.

A kardiológiai járóbetegellátásban az esetek akár 20%-ánál is előfordulhat palpitatio, melynek az esetek többségében jóindulatú oka van.

Evidenciák:

Kimutatták, hogy a 2 hetes EKG-monitorozás biztosítja a legjobb egyensúlyt a diagnosztikus érték és a kapcsolódó költségek között (Zimetbaum és mtsi., 1998).A Holter vizsgálat diagnosztikus értéke közvetlenül korrelál a Holter-monitorozás időtartamával.

A Trident Nano fejlesztése ezek tudatában történt. Célja a valós diagnosztikus képesség elérése volt, a páciensek életvitelének zavaró befolyásolása nélkül.

A Trident Nano készülék súlya csupán 28 gramm, szinte észrevehetetlen viseletet biztosít, miközben beépített Li-ion akkumulátorának köszönhetően akár 7 napos folyamatos működésre képes és vízálló kialakítása miatt mindennapos zuhanyzás során is viselhető.

3 elvezetése biztonságos, folyamatos felvételt biztosít.

A Trident Nano az első, valóban megszakítás nélküli, kiterjesztett Holter megoldás.

Felhasznált irodalom:

  1. JS Sternberg et al. 2017 ISHNE-HRS expert consensus statement on ambulatory ECG and external cardiac monitoring/telemetry. Heart Rhythm. 2017 Jul;14(7):e55-e96.
  2. Zimetbaum P, Goldman A. Ambulatory arrhythmia monitoring: Choosing the right device. Circulation 2010;122:1629–1636.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.